mandag den 15. august 2016

10 fantastiske oplevelser og turistattraktioner i Marokko

Marokko emmer af kultur og mystik, som har en umiddelbar og varig fascination for mange vestlige rejsende. Selvom Marokko er placeret ikke alt for langt fra Europa synes det som en verden væk i både tradition og natur. Marokko er et land med en ekstremt stærk identifikation, et sted hvor der er et stykke historie i hver flise og hver mosaik, en historie ved hver souk og en kultur, der indhyller landet så stramt, at det inspirerede ”UNESCO Oral and Intangible Heritage of Humanity Masterpiece project”, et projekt, der fejrer udtrykkelsen af århundreder gamle arv. Som baggrund for alt dette, er landets fysiske omgivelser ekstraordinære; fra Middelhavskysten, gennem vidtstrakte bjergkæder, til det tilsyneladende endeløse sand i Sahara. Her kan du udforske højdepunkterne i dette utrolige land, fra Marrakech og meget mere her i denne liste over fantastiske ting at gøre og attraktioner at opleve i Marokko.

Bo i en traditionel Riad

En Riad er et traditionelt marokkansk hus med en indre have eller gårdhave. Konceptet med fokus indad er at støtte den islamiske ide om privatlivets fred, og derfor er gården og haven omgivet af mure. Overgangen fra at forlade haven og bevæge sig indenfor, skal tilskynde til refleksion. Det er almindeligt at finde citron-og appelsintræer vokse i haven, et springvand og for væggene i en Riad at være dekoreret med citater fra Koranen i kalligrafi samt de traditionelle mosaik fliser. Deres skønhed er ekstraordinær og et ophold i et en Riad er at absolut must at tilføje til den marokkanske oplevelse, og det byder et fredeligt pusterum fra kakofonien af byens larm udenfor.

Traditionel Riad i Marokko
Traditionel Riad i Marokko

Nyd den smukke mosaik arkitektur

Mosaik arkitekturen i Marrakech er virkelig smuk med hvirvlende farver og billeder, som præger forhaller, vinduebuer og veje, som kalligrafi af en nation. De lyse farver og udtryksfulde skildringer er karakteristiske for den pulserende arabiske kultur, som denne by er hjemsted for. Håndværket, som er både tidskrævende og besværligt, har overlevet gennem generationer, og er kendt som ”Kelliji”, og er en mash-up af matematik, kunst og historie, blandet sammen for at vise de vigtigste facetter af marokkansk kultur i sin mest komplekse form. Gå rundt i byen med kameraet i hånden, og det vil ikke vare længe, før du falder over et overvældende stykke.

Prutte på basarerne

Det er let at blive overvældet i basarerne i Marrakech med råb fra gadehandlere, duften af krydderier og frugt, en ulig slange som snor sig i din retning fra en charmørs kurv, og skubben og massen fra folk der passer deres egne sager. Men det er en væsentlig del af at besøge til Marokko. Dette er ikke et turistmarked, for selvom det sælger alt fra safran til kohl, tjener det overvejende folk i byen. Hold dine dirhams tæt til dit bryst, når det kommer til studehandler, det er de mestre i! Det er umuligt at forlade denne vidtstrakte, forundrende Aladdins hule, uden at sikre dig selv et godt køb af en slags, det være sig et farvestrålende tørklæde, en kobberlanterne eller en håndlavet taske. I nogle dele af markedet kan en engelsk-talende guide give dig tips til de forskellige krydderier og deres bedste anvendelser som naturlige midler, det er altid værd at svinge forbi ham for nogle råd. Det bedste tip du kan få? Absorber kaos og gå med strømmen. Bogstavelig talt!

Besøg en moske

Livet i Marokko er påvirket af det berusende kald til bøn fra Muezzin fem gange om dagen, og moskeerne der plastret ud i landet er smukke. Hassan II moskeen i Casablanca er den største i Nordafrika og den syvende største i verden. Den står på et forbjerg med udsigt til Atlanterhavet og er med sit glasgulv og håndlavede marmorvægge, en præstation af arkitektur. Koutoubia moskeen, som ligger i Marrakech’s Djemaa el Fna, er en milepæl og den største moské i Marrakech. WHIILE Islam dikterer, at ikke-muslimske gæster ikke må besøge moskeer. Tre undtagelser er moskeerne i Casablanca, Meknes og Fes. Hvis du beslutter at gå ind i disse moskeer, så husk at det er et bønnens hus - adlyd traditioner; tag dine sko af og vask dit ansigt og hænder, afstå også fra overdreven fotografering, tale og videooptagelse som et tegn på respekt.

Hassan II moskeen i Casablanca, Marokko
Hassan II moskeen i Casablanca, Marokko

Oplev Medina markedspladsen i Marrakech om natten

I løbet af dagen er Medina pladsen overvejende besat af boder - især leverandører af den mest fantastiske appelsinjuice. Men om aften bliver denne travle markedsplads omdannet til et UNESCO verdensarvs-sted eller mere præcist et ”UNESCO Oral and Intangible Heritage of Humanity Masterpiece”-sted, og når du går der, vil du forstå hvorfor. Pladsen kommer til live med traditionel musik, Chleuh dansende drenge, slangetæmmere og Berber-historiefortællere. Når mørket falder på, begynder skodderne på boderne at løftes og pladsen bliver fyldt med duften af krydderier fra traditionelle retter som serveres til de mange lokale og turister, der bevæger sig rundt.

Tilbring en eftermiddag på Jardin Majorelle

Ved en ingeniørmæssig bedrift, bebor 300 forskellige arter af flora en hektar af Marrakech i Jardin Majorelle sammen med et museum for berbisk kultur. Den blev købt af Yves Saint Laurent (Parisisk mode-berømmelse) i 1980, og da han døde blev hans aske blev spredt her i 2008, og nogle hans skitser og illustrationer kan stadig ses her. Yves Saint Laurent havde en stor samling af nordafrikanske tekstiler og artefakter, som er udstillet på museet. Haverne tilbyder en rolig oase væk fra den hektiske by, og hvis du besøger så sørg for, at du bruger masser af tid på at gå langs træ-stierne, og lytte til fuglenes kald, raslen af vinden og selvfølgelig nyde duften af de vel duftende blomster.

Jardin Majorelle haverne i Marrakech, Marokko
Jardin Majorelle haverne i Marrakech, Marokko

Prøv maden

Marokkos mangfoldighed afspejles i dets køkken, der trækker påvirkninger fra arabiske kultur, placeringen ved Middelhavet og Berbernes historie. Selvom krydderier er importeret i århundreder, udgør den hjemmedyrkede safran, mynte og oliven grundlaget for de fleste retter, med syrlig hints fra citroner og appelsiner. Den gamle nationale delikatesse er cous cous, som serveres med de fleste retter (og måltider!). Men det er Tagine, der er landets mest populære ret. Maden i Marokko er så god, at du ønsker at tage opskrifter med dig hjem -Krydderi ingredienserne kan du købe på souk.

Udforsk Atlasbjergene

Atlasbjergene indeholder uden tvivl nogle af de smukkeste og mest spændende steder i Marokko. Udsigten fra deres top er spektakulær nok til at tage pusten fra dig. Toppene og dalene er nogle af de mest afsidesliggende områder af landet og synes en verden væk fra travle Marrakech, Casablanca og Fes. For ikke-erfarne vandrere eller bjergbestigere er der velbetrådte veje at begive sig ud på, maleriske traditionelle landsbyer, hvor du kan møde de lokale berbere og naturligvis Toubkal National Park, som er hjemsted for en fantastisk udsigt, gamle helleristninger og spændende dyreliv. Hvis du synes, at Riad ikke er nok af en flugt fra byen, ja så er en tur til Atlasbjergene lige, hvad du har brug for.

Toubkal National Park i Atlasbjergene
Toubkal National Park i Atlasbjergene

Besøg en gammel fæstningsby

Marokko har en bredt og varieret historie, og det bliver ikke mere tydeligt, end i de utrolige fæstningsbyer Kasbah i Taourirt, Quarzazate og Ait Benhaddou for at nævne et par stykker. Deres inspirerende omgivelser og bygninger er blevet brugt som kulisse til ”Game of Thrones” og besøgende føler ofte, at de er trådt ind i en scene fra ”Laurence of Arabia”. Quarzazate har tilnavnet døren til ørkenen og sandblæste vægge og terracotta efterlader dig under ingen illusion om, at Sahara er lige i nærheden, mens det er fantastisk smukt og i modsætning til de fleste steder du har besøgt, er Ait Benhaddou det største. Det har prydet vores skærme i Gladiator og Babel, men at se det i virkeligheden er en helt anden oplevelse. Stort set ubeboet med bare fire familier, giver det de besøgende følelsen af at være i en spøgelsesby, men bygningerne, som ætset ind i bjergets side er næsten overjordisk.

Ait Benhaddou i Marokko
Ait Benhaddou i Marokko

Overnat i Sahara-ørkenen

For at få en ægte oplevelse af Marokko, så indtag Sahara som de lokale og tag en tur ud i Sahara-ørkenen. Byt din turistbus ud med en kamel og gå på vandring gennem de gyldne sandklitter og se en solnedgang som ingen anden. Lyt til kamelernes blide fnysen under den farverige baldakin på dit beduintelt som solen glider ned bag klitterne, og kaster røde gløder over panoramaudsigten. Der bliver sørget for alt for dig på turen, med traditionel middag høfligt serveret af de kyndige guides og en salig aften under den klare nattehimmel.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar