lørdag den 18. oktober 2014

Hvad skal man se og gøre i Riga

Selv om der er en spirende summen om denne smukke baltiske by, får Riga stadig ikke nær så meget opmærksomhed, som den fortjener. Den er kompakt, ren, sikker, billig og yderst elskelig, selvom den ikke får noget lignende mængden af besøgende som f.eks. Prag. Tag af sted før resten af verden virkelig fange den, du ikke vil fortryde det! Her er hvad du skal se og gøre i Riga:

Nyd atmosfæren i den gamle bydel

Med sine smukke brostensbelagte gader og stræder fyldt med caféer, chokolade huse, blomstersælgere og overraskende gode gadekunstnere, nydes denne del af byen bedst langsomt til fods. I centrum foral aktivitet er Dome Square og på fine dage (og aftener) kommer pladsen virkelig til live med pakkede Alfresco cafeer, levende musik og en venlig afslappet atmosfære.

Det gamle centrum i Riga, Letland
Det gamle centrum i Riga, Letland
Udforsk byen længere, og du vil finde masser af lignende områder (dens kompakte orientering sikrer normalt, du ikke vil fare for vild!) Tag på en kanalrundfart på Riga-floden - som starter fra Boulevard Circle - det vil tage dig ud at se byens bro, som er en anden must-see, især ved solnedgang.

Forkæl dig selv med mad

Riga er blevet placeret som den gastronomiske hovedstad i Baltikum og helt med rette - letterne tager deres mad meget alvorligt, og det viser sig. Byen har et varieret køkken med påvirkninger taget fra mange dele af Europa, selv om de lokale specialiteter omfatter Sort (Rug-) Brød, rødbedesuppe, Kefir (en fermenteret mælkedrik), honning, sild, perlebyg og Black Balsam - et hostesaftagtigt spiritus som påstås at kurere mange dårligdomme. Besøg det enorme centrale marked (angiveligt et af de største i Europa) for at prøve de lokale produkter – men vær advaret nogle butiksejere er venligere end andre.

Byens restauranter henvender sig til enhver smag og spænder fra stilfulde design restauranter som Kitchen (placeret i det kreative Spikeri distrikt) og Garage, som kan findes i trendy Bergs Bazaar (sørg for du bestille tapas!) Til de mere traditionelle er Lido, som serverer velsmagende mad i buffet stil. For noget lidt anderledes, så prøv den mærkeligt smagfulde middelalderlige restaurant Rozengrals hvor du kan spise din middag i stearinlysets skær og blive betjent af tjenere klædt som 13. århundrede munke.

Se arkitekturen

Riga er fyldt med smuk historisk arkitektur og blev endda kåret som den bedste by at se Art Nouveau arkitektur. Tag ud til Art Nouveau-distriktet for at finde elegante gader med fremragende nyklassicistiske og somme tider ligefrem surrealistiske eksempler på det 19. bevægelse århundrede. Tilbage i I den gamle bydel finder du den formidable Riga Domkirke - den højeste katedral i Baltikum og Sankt Peters Kirke, der først blev bygget i træ i 1209 Den har et meget karakteristisk træ spir og du kan tage elevatoren op til observationsdækket for udsigt over byen.
Riga Domkirke, Letland
Riga Domkirke, Letland
Den smukt detaljerede Sorthovedernes Hus er også et besøg værd - en prestigefyldt middelalderlig social klub for rige købmænd, det elegante operahus, som er det centrale knudepunkt af musikalske og kulturelle liv i byen og 'Tre Brødre' en fotogen gruppe af boliger i den gamle bydel, som kan dateres tilbage til det 15. århundrede.

Besøg museerne

Det lettiske Statens Museum for Kunst anses for at være det bedste kunstmuseum i Baltikum og selve bygningen er et arkitektonisk monument af national betydning. Det er et must at lære om byens unikke fortid og historiske kamp for selvstændighed og derefter tage et besøg i det nøgterne Besættelsesmuseet. Det er udstyret med en uhyggeligt realistisk kopi af Gulag kaserne og viser detaljer om forvisning af tusinder af letterne til koncentrationslejre i Sibirien. Har du stadig en tørst efter viden? Så prøv også Museum of History of Riga, som er det ældste museum i Europa og huser mange velbevarede gamle artefakter.

Gå på indkøb

Riga er et glimrende sted at shoppe - især for højkvalitets håndværk. Mange af de tilgængelige varer er økologisk forsvarlige, og du vil finde den generelle tendens i Riga butikker er at sælge traditionelt håndværk, der har fået en moderne makeover. De bedste køb omfatter høj kvalitet tekstiler, funky design varer, økologiske toiletartikler, bivoks stearinlys, porcelæn, træbænke, rav og strikning. Butikker her trække på alt for at være interessante og usædvanligt godt fremlagt og at bruge et par timer på at se dem anbefales - selv for mindre materialistisk indstillede.

Prøv nattelivet

Nattelivet i Riga er hurtigt blevet legendarisk, og alligevel har det stadig formået at bremse polterabend forbandelsen - selv i en by, hvor de (meget attraktive) kvinder overstiger antallet af mænd. Mange Riga barer gør en enorm indsats med deres indretning og spænder fra det kunstnerisk stilfulde til retro-kitsch. Prøv den trendy terrasse Riga og mere mainstream Skyline Bar for en utrolig udsigt over byen, Mad House Bar for usædvanlige indretning og B-Bar og Cafe Cuba for store cocktails.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar