søndag den 1. februar 2015

Udforsk mystiske Jordan

På trods af den seneste dårlig presse, står Jordan - og især Petra - stadig højt på mange rejsendes top lister. Tænk Jordan – og du tænker Petra. Men der er meget mere til landet end den tusindårige arkæologiske sted. En uge-lang tur til Jordan vil efterlade dig forbløffet af naturlig skønhed og proppet med lækker mad. Jordanerne er nogle af de bedste og mest imødekommende mennesker du nogensinde vil møde, landet er helt sikker, lille og let at rejse rundt i. Den aktuelle situation i Mellemøsten har medført et fald i antallet af turister; Besøg uden for sæsonen, og du vil stort set have pladsen for dig selv.

Aqaba

Aqaba, den eneste by på Jordans Røde Hav kyst, er den ideelle indgang til landets største turistattraktioner. Det er meget tættere på Petra og Wadi Rum end hovedstaden Amman, og nyder solskin og klar himmel året rundt. I modsætning til mange andre mellemøstlige kystbyer, har Aqaba bevaret en døsig fisker-landsby atmosfære; de offentlige strande og promenaden er måske ikke meget at se på, men området er fantastisk til betragte mennesker. Duften af grill og krydderier blander sig med duften af vandpibe, mens både med glas-bund suser på tværs af bugten og børn padler rundt i flamingo-bokse. For dem, der søger afslapning, er det bedste bud Berenice Beach Club et par kilometer syd, forbundet med downtown Aqaba ved en gratis hurtigbus. Revet starter et par skridt fra kysten, hvilket gør det til et paradis for dykning og snorkling.

Aqaba er også et af de få steder i verden, hvor du kan se fire lande på én gang. Når solen går ned i Det Røde Hav, glimter lysene i Eilat i Israel og Taba i Egypten til venstre, imens omridset af et skib svæver foran den saudiske kyst, til højre.

Ørkenen dalen Wadi Rum er kun 45 minutter væk. En hurtig køretur, og du forlader strand-elskende Aqaba med sin fiskerkultur og når hjemmet for beduinerne. Landskabet tager pusten fra dig. Sandstensklipper rejser sig ud af en murstensfarvet ørken. Landskabet skifter rundt om hvert hjørne, med kløfter og sandklitter, naturlige buer og broer, modelleret af ørkenvinden. Eventyr-elskere vil blive forkælet af valgmuligheder; aktiviteter findes i intervallet fra klatring til ballonflyvning. Intet besøg i Wadi Rum er komplet uden et ophold i en beduin lejr. Efter spisning og dans med beduinerne, mens lejren sover, kan du kravle op til toppen af en klit og ligge på ryggen og tælle stjernerne.

Petra

Petra behøver ingen introduktion. Nabateernes Hovedstaden er i sandheden et af verdens store vidundere. En kilometer lange gåtur gennem Siq, den smalle dal gjort berømt af Indiana Jones, tager dig til skatten. De bedste ting er skjult, hvor du mindst venter dem.

Petra, Jordan
Petra, Jordan
Petra er ikke kun en fantastisk syn, men også en ingeniørmæssigt vidunder; et komplekst system af dæmninger og kanaler blev planlagt af Nabateerne for at give den store by vand.

Stedet strækker sig kilometer efter kilometer, den ene facade efter den anden med forskellige søjler. Sørg for at spare nogle kræfter til at klatre op til klosteret, ottehundrede sten-udskårne trin snoende sig gennem souvenir boder og beduin familie, der spiser frokost.

Korsridderborgen Shobak

Korsridderborgen Shobak, en times kørsel nord for Petra, er en af Jordans mest undervurderede seværdigheder. Kun få andre turister og arkæologi-entusiaster går omkring de smuldrende tårne og mure. Slottet ligger på toppen af en bakke; Udsigten strækker sig i kilometer over de omkringliggende dale. Under jorden er der to vandreservoirer, og en lille kirke er skjult inden i borgen. Stedet er aldrig blevet fuldstændig udgravet; Du kan ikke lade være med at spekulere på, hvad der ligger under dig, når du går rundt.

Korsridderborgen Shobak, Jordan
Korsridderborgen Shobak, Jordan
Ligesom du ikke kan lade være med at spekulere på, hvad dette land ellers har at tilbyde. En uge er knap nok til at ridse overfladen på et land, der er indbydende og mystisk på samme tid, med nogle af de bedste landskaber du nogensinde vil oplevet. Og Petra. Selvfølgelig kan du ikke glemme Petra.

Nyttige tips

Jordanske fødevarer er lækre; specialiteter omfatter Mansaf den nationale ret af lam kogt i yoghurt og serveret på underlag af ris, og sayadieh fra Aqaba, havaborre kogt med løg og mandler. For en hurtig ret, prøv Al Mohandes i downtown Aqaba.
Offentlige busser kører en gang om dagen mellem Aqaba, Petra og Wadi Rum. Minibusser kører, når de er fyldte. Hvis du er presset på tid, kan du overveje at leje din egen bil eller leje en taxa for dagen.
Dress code for kvinder er liberal i forhold til andre lande i Mellemøsten, men du rådes stadig til at bære langt og løstsiddende tøj og at bære et tørklæde, når du besøger moskeer og religiøse steder.
Alkohol kan være svært at finde overalt undtagen Aqaba, hvor der er licenseret restauranter og spiritus butikker.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar