lørdag den 9. august 2014

Marseille, Frankrig: En rig mosaik af farver og kultur

Ikke altid tænkt på som en af de smukkeste byer i Europa, Marseille har siden droppet sit kantet ry til fordel for en ny æra af raffinement. Faktisk har Frankrigs næststørste by gjort det godt i vende sin lykke, at det blev udnævnt til Europæisk Kulturhovedstad i 2013.

Marseille, Frankrig
Marseille, Frankrig
Den sydlige del af Frankrig er et populært feriemål med sine smukke strande og verdenskendte feriesteder som St Tropez og Nice. Men Sydfrankrig handler ikke kun om fantastiske filmsteder, lystbåde og luksuriøse lejligheder. Marseille har sin egen unikke smag, der adskiller det fra resten af området. Dens rige kulturelle historie har resulteret i en intens sammensmeltning af forskellige indflydelser, som du ikke finder andre steder; og det er den geografiske nærhed til Nordafrika har resulteret i kulturelle påvirkninger fra Algeriet og andre nordafrikanske lande. Der er absolut en spansk smag sivede gennem også.

Gadekunst i Marseille, Frankrig
Gadekunst i Marseille, Frankrig
I hjertet af Marseille er en overvældende smag for kunst. Kunst der udtrykker rigdommen i steder som det helt nye konservatorium eller det elegante Palais Longchamp, og urban kunst tegner gaderne og fylder mere moderne gallerier. Byen er fyldt med det mest utrolige graffiti og udtryksfulde skulpturer, og er alligevel vært for en elegant fornemmelse af raffinement.

Marseille har været et fristed for kunstnere i mange århundreder med revolutionerende personligheder som Antonin Artuad der grundlagde "Theatre of Cruelty", og komponisten Darius Milhaud skabe deres indflydelsesrige arbejde i deres hjemby Marseille. Du behøver kun at være i Marseille et par øjeblikke til at indse, at lyskvaliteten er anderledes, og måske det er derfor, det har tiltrukket kunstnere gennem historien. Inden for et par dage begynder du at se, hvordan de rige farver i landskabet afspejles i malerierne filtrerer gennem maden og har indflydelse på arkitekturen.

Fødevarer i området er primært centreret omkring gylden grøn olivenolie, sandet tonet sprøde brød, rød og gul peber, dybe grønne courgetter, de varme toner af paprika og safran, brændende nuancer af Nasturtium kronblade, rige duftende basilikumblade, solbeskinnede hvide vin og jordagtige rødt kød. Dette spektrum af terracotta, grøn og guld er bestemt en fortolkning af jorden det er alle opdrættet fra.

Med sin nærhed til havet, har menuen en masse af friske fisk, med bouillabaisse som er en af de populære lokale retter. Elskere af fisk og skaldyr skal prøve lidt bouillabaisse i Marseille. Det er en rig fløjlsagtig glat fiske gryderet med intense levende smag og hele stykker af intakt krabbe og lokale fisk og skaldyr. Fisken bliver bragt ud på et stort fad og fordeles i de rige terracotta tonet suppe. Der er en meget teatralsk side til dette, der forbedrer hele oplevelsen.

På grund af sin nærhed til Nordafrika, er der masser af autentiske marokkanske mad også, og der er noget ved frisk mynte te serveret i en elegant sølvkedel og en frugtagtig rig tagine, der passer det varme klima og brændte farvepalet af Marseille. Der er en bestemt type person, der opsummerer Marseille-oplevelsen; kunstnere og kunsthåndværkere, kuratorerne, de alle har en meget reel passion og higer for deres kreative indsats og udtryk.

Det er en by, hvor du kan smage den politiske historie og perioder med uro, der har formet disse folks liv. 2013 var året, Marseille blev gjort til hovedstad for kultur, og de brugte fem år på at forberede det. Dette er helt sikkert tid til at besøge, nu, hvor byen er blevet ændret til at belyse sin kreative arv og for at fremhæve det kunstneriske træk.

Det er ikke kun en enorm udbud af kunst, der gør Marseille en kulturel by, men det har også en overflod af musikalsk talent. Det nyligt byggede konservatorium designet af arkitekt Kengo Juma tilbyder udsigt over den pragtfulde by fra hvert vindue og har klasser i hver klassisk disciplin samt electronica, reggae og mange sub-genrer af musik.

Andre højdepunkter i Marseille nævnes: La Savonnerie Marius Fabre: Sæbefabrikken, som fremstiller den fineste sæbe lavet af naturlige ingredienser. Denne verdenskendte sæbe bruger stadigt den traditionelle familieopskrift. Bobo (borgerlige boheme) distriktet omkring Cours Julien er perfekt til at købe vintage, retro og boheme chic modevarer og kuriosa, vinyl og hænge ud med de smukke mennesker.

Chateau d'If, Marseille, Frankrig
Chateau d'If, Marseille, Frankrig
Den majestætiske Chateau d'If, som kun er tilgængelig med båd, fylder sin egen lille ø. Det er en naturskøn bådtur en kilometer fra bugten Marseille og figurerede i Alexandre Dumas roman "Greven af Monte Cristo" som det sted, hvor greven blev fængslet. Slottet bruges til at være vært for kunstudstillinger, teater og teatralske arrangementer. Basilikaen Notre-Dame-de-la-Garde indeholder et operahus, teater og koncertsal og er hjemsted for den nationale danseskole som har sit egen balletselskab.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar