fredag den 9. januar 2015

10 seværdigheder i Tyrkiet du SKAL opleve

Der er langt mere til Tyrkiet end de pakkede feriebyer. Udforsk seværdighederne væk fra folkemængderne, og du vil opleve gamle arkitektur og nogle ekstraordinære landskaber. Fra sne-lignende naturlige vidundere til hippie strande. Her er 10 af attraktioner i Tyrkiet, du ikke må gå glip af:

1. Istanbul

Istanbul, en af de ældste byer i verden, til tider overskygget af det gamle Rom, fungerede som hovedstad for først det Byzantinske og derefter til det Osmanniske Rige. Rundt om hvert hjørne i den by, vælter du i skønhed. Det vrimler med romerske, byzantinske og osmanniske paladser, moskeer, kirker, klostre, monumenter, vægge og ruiner. Topkapi-paladset, Hagia Sophia, Süleymaniye moskeen og Den Blå Moske dominerer i Istanbul.

Topkapi-paladset i Istanbul, Tyrkiet
Topkapi-paladset i Istanbul, Tyrkiet

2. Antalya

Antalya er bedst kendt for at være den tyrkiske riviera, og er den mest fantastiske del af Tyrkiets Middelhavskyst. Det er en blanding af blomstrende moderne by og gammel historie lige uden for døren, flotte hoteller og restaurerede osmanniske palæer. Tag op i bjergene, og du vil få mest ud af den smukke natur ved at besøge den spektakulære Düden eller Kursunlu vandfald.

3. Patara

Patara der engang var den største flåde og handelshavn i Lykien, ligger ved mundingen af Xanthos floden. Nu er det et bredt, bedøvende smil udskåret i landskabet i Tyrkiet. Denne boheme strand-resort er også en utrolig biologisk mangfoldig nationalpark rig på fugleliv. Den ligger ikke langt fra Letoon og Xanthos, og en dagstur fra Kalkan, Kas eller Fethiye. Smukke 12 km lange Patara Beach, udnævnt til en af de bedste strande i verden af Times Online, er en lille 10- 15-minutters gåtur væk fra de store ruiner i Patara.

4. Ankara

Ankara, robust og rustik smuk, er hovedstaden i Tyrkiet. Det er landets næststørste by efter Istanbul og centrum for den tyrkiske regering. Ankara har historisk været et afgørende og meget eftertragtet korsvej for handel. Byen var berømt for sin langhårede Angora ged og dens værdsatte uld mohair. Det historiske centrum af Ankara er beliggende på en stenet bakke, der hæver sig 150 meter over sletten på den venstre bred af en biflod til Sakarya floden.

5. Hadrian-templet

Facaden på dette gamle og vidunderlige tempel har fire korintiske søjler, som støtter en udsøgt bue, som i midten indeholder en relief af Tyche, gudinden for sejr. Selvom helleristningerne er kopier, med originalerne i Efesos, tager kvaliteten og omgivelserne dig tilbage i tiden. Piedestaler med inskriptioner foran templet er grundlaget for statuer af forskellige kejsere. Inde i templet over døren findes en menneskelig figur, sandsynligvis Medusa, som står med smykker af akantusbladene.

Hadrian-templet, Efesos, Tyrkiet
Hadrian-templet, Efesos, Tyrkiet

6. Alanya

Alanya er et paradis af sol, hav og sand. Hvis du vil have mere af den kulturelle dynamik i Tyrkiet, er Alanya et smukt sted at starte. Det fungerer som et stort feriecenter med sine uberørte sandstrande, moderne hoteller og kvalitets fiskerestauranter. Cafeerne, der omkranser havnen er populære mødesteder for turister og lokale, med tre strande med blå flag og mange seværdigheder, herunder Damlatas hule, Arkæologi og Etnografi Museum og Dim Çayı dalen.

7. Fethiye

Fethiye er en meget traditionel tyrkisk købstad, der er spredt omkring en smuk naturhavn på en bred bugt. Det er et stort center for dykning og sejlads på et fantastisk stykke naturlige kystlinje. Fethiye har en meget traditionel livsstil og tilbyder en afveksling for rejsende altid er på farten. Den mest berømte strand i Tyrkiet er Olu Deniz (Det Døde Hav) nær Fethiye, en fredfyldt lagune-strand med turkisblåt vand - langt fra de tørre og barske områder mod syd.

8. Kappadokien (Cappadocia)

Cappadocia er en fantastisk region i klippeformationer, underjordiske kirker og underjordiske byer. Omfanget af hvilke simpelthen er overvældende. Der er hundredvis af underjordiske bygninger i regionen. To af de mest uundgåelig er Kaymakli, der har otte niveauer, og Derinkuyu, der stiger ca. 55 meter ned. Nevsehir, hovedstaden i Kappadokien, er et godt sted at basere dig selv, når du besøger. Det omkringliggende område er en populær trekking rute midt i betagende og fremmede klippeformationer kaldet Peri Bacalari eller ”fe skorstene" - uden tvivl et af de smukkeste steder at besøge i Tyrkiet.

9. Efesos

Denne engang blomstrende antikke græske by har set det hele og levede for at fortælle historien. Et stort romersk sted på vestkysten af Lilleasien, nær nutidens Selçuk. Det var en af de tolv byer i Den Joniske Forbund i løbet af klassiske græske æra. Berømt for at huse Artemistemplet fra 550 f.Kr., et af de syv vidundere i den antikke verden. Efesos huser nu nogle af de fineste eksempler på klassisk arkitektur, der findes i regionen.

Artemistemplet, Efesos, Tyrkiet
Artemistemplet, Efesos, Tyrkiet

10. Pamukkale

Få mennesker kan nogensinde sige, at de har set sne ved 40C. En varm plet på backpacking ture og et af Tyrkiets mest imponerende naturlige vidundere, er Pamukkale mineral spa, som oversættes som ”bomulds-slot”. "Fantastiske hvide terrasser af calcium-rigt varmt vand springer om foråret op fra jorden i kaskader over lave klipper, der danner et sprødt sne-lignende landskab.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar