lørdag den 24. januar 2015

20 af de smukkeste nationalparker i Europa

Når byliv begynder at blive kedeligt, tilbyder hektarer af åbne vidder den perfekte modgift. Europa er hjemsted for nogle af de mest fantastiske beskyttede naturlige reservater i verden, fyldt med tykke skove, uberørte søer og vilde forrevne landskaber. Næste gang du trænger til frisk luft, så er her er 20 af de smukkeste nationalparker i Europa ...

Plitvice Lakes National Park, Kroatien

Dette sted har gjort sig fortjent til status som Verdensarv, og hvis du besøger, vil du se hvorfor. Det er en af de ældste nationalparker i sydøst Europa, det er et smukt bjergområde, der nyder godt af seksten søer med vandfald, som alle tilbyder tydeligt forskellige nuancer af vand på grund af varierende mineralindhold. Stærkt skovrig med bøg, gran og fyrretræer, har denne enorme nationalpark en række mikroklimaer og - usædvanligt for Europa – er det også hjemsted for bjørne, ulve, flagermus og los.

Plitvice Lakes National Park, Kroatien
Plitvice Lakes National Park, Kroatien

Saksiske Schweiz Nationalpark, Tyskland

Denne nationalpark, beliggende i nærheden af byen Dresden, er hjemsted for nogle virkelig unikke landskaber. Kendt for sine tårnhøje nåletræer som klamrer sig til bizart formede klippevægge, tætte bregne lunde og tykke skove, er det en nationalpark, der virkelig skiller sig ud. I årevis blev parken isoleret i et fjernt hjørne af det østlige Tyskland, men nu er vandreture, cykling og klatring meget populært her. Skoven i bjerge og slugter, der udgør området er et sjældent syn i Europa, hvilket gør dette sted endnu mere specielt.

Loch Lomond og The Trossachs National Park, Skotland

Med mere end 1.100 kilometer af uberørt skotske landskab, er Loch Lomond og Trossachs National Park en af de smukkeste britiske nationalparker, og det er en af de største. Det skotske højland er et paradis for vandring og Trossachs, med sine vilde utæmmede landskaber, krystalklart søer og bølgende bakker, fortjener en plads på listen.

Schweiz Nationalpark, Schweiz

En del af UNESCO biosfærereservat, er dette det største fredede område i Schweiz. Parken grænser til Engadin dalen, Italien og er også en af de tidligste nationalparker, fyldt med et rigt og varieret landskab. Forvent at se snoede vilde azurblå floder, fantastiske tinder og tætte områder af smuk alpine skov.

Cinque Terre, Italien

For noget lidt anderledes, men lige så smuk, prøv UNESCO Verdensarv i Cinque Terre. Området består af fem postkortagtig perfekte landsbyer, en forreven kyststrækning og bølgende bakker, der omgiver det hele. Landsbyerne er utilgængelige i bil, kun tog og både forbinder dem, og giver det en fornemmelse af at være uberørt af tiden.

Oulanka Nationalpark, Finland

Lige smuk både i sommer og vinter er den 270 kvadratkilometer store nationalpark beliggende i Norra Österbotten og Lapland regionerne i Finland. Tæt på den arktiske cirkel, er det et fjerntliggende sted, hvor floden strømmer omgivet af fyrreskove gør det til et populærtsted for white-water rafting. Om vinteren tiltrækker det Narnia-agtige landskab sne-sko vandrere, i håb om at fange et glimt af det undvigende nordlys.

Oulanka Nationalpark, Finland
Oulanka Nationalpark, Finland

Nationalparken i Belluno Dolomite, Italien

Denne park er beliggende på kanten af de sydøstlige Alper, højt oppe i det nordlige Italien. Grundlagt i 1990 for at beskytte dette område af vigtige naturlige skønhed, er de fleste dele af parken vilde og ikke besøgte, og ligger på den sydligste udkant af Dolomitterne. Med sin sprøde bjergluft og store vidder af smukke vilde blomster, er det et populært sted om sommeren. Tiltrækkende for amatører og erfarne vandrere, er der en række forskellige stier gennem området, alle med forskellige sværhedsgrader.

Triglav, Slovenien

Det er Sloveniens eneste nationalpark, men det er stadig klart en af de smukkeste nationalparker i Europa. Fokuseret omkring det majestætiske Triglav bjerg (som stiger til imponerende 2.864 meter) er området rigt med bjergtoppe og dale, som gør det til det ideelle sted for mere aktiv underholdning. Skiløb, rafting og vandsport er nogle af de populære aktiviteter her, og mange besøgende vælger at bo i parkens idylliske bjerghytter.

Nationalparken i Pyrenæerne, Frankrig

En af Frankrigs mest elskede og smukkeste nationalparker. Pyrenæerne (som grænser Spanien) som er vildere end Alperne består af kæmpe, skulpturelle bjerge, store  vandfald og rolige søer. Både vandreture og ponyridning er populært her og parkens stier fører til storslåede cirques, glaciale bassiner og knivskarpe bjorgtoppe.

Ordesa National Park, Spanien

Dette område af enestående naturskønhed er en af Europas første nationalparker. Dette 156 kvadratkilometer store område (som grænser til Frankrig) er fyldt med rivende floder, kløfter, vandfald, vertikal klippevægge og tæt skov. Absolut et sted for at kigge på dyreliv og for amatørornitologer. Parkens skove er også hjemsted for murmeldyr, vildsvin, kongeørne, skæggede gribbe, høge og et stort udvalg af fugle.

Den nationale marine park Alonnisos i nordlige Sporaderne, Grækenland

Dette er i øjeblikket det beskyttede største maritime område i Europa, og omfatter et roligt havområde, seks smukke øer (Peristera, Kyra Panagia, Gioura, Psathoura, Piperi og Skantzoura) og hovedøen Alonnisos. Beliggende i den nordlige Ægæiske Hav omfatter den også 22 små ubeboede øer og en række forrevne klippeskær. Forvent masser af marine og dyreliv.

Vatnajokull, Island

Vatnajokull er en af tre nationalparker i Island, dette ene dækker alene 8% af landet og er hjemsted for Europas største gletsjer. Island er kendt for sine surrealistiske smukke landskaber og dette sted er ingen undtagelse – forvent at opleve glaciale floder, bjergrygge, vandfald, store kløfter, store klipper og de berømte islandske vulkaner.

Vatnajokull, Island
Vatnajokull, Island

Bayern national skovpark, Tyskland

Med mere end en lille antydning af eventyr, er Tysklands første nationalpark kendt for sin høje skove, mose søer og våde enge samt smukke træhuse. Tre vigtige toppe markerer det bølgende landskab, og forvent også at se en bred vifte af dyreliv i parkens ”nær-naturlige" indhegninger dyreliv.

Snowdonia Nationalpark, Wales

Hjem for det største bjerg i Wales og nogle af de smukkeste landskaber i landet, er Snowdonia Nationalpark et meget populært feriemål. Kampsten-strøet bjergtoppe, stejle bjergkæder og fredfyldte søer udgør en stor del af landskabet, hvilket gør det en fantastisk destination for vandrere og mountainbikere.

Durmitor nationalpark, Montenegro

Ikke så kendt, men nemt lige så smuk som de øvrige europæiske nationalparker er Durmitor nationalpark. UNESCO har erklæret dette område et Verdensarv for menneskeheden, og hvis du besøger, vil du se hvorfor, den har opnået denne status. Det er et smukt område fuld af næsten 50 toppe, 18 gletsjersøer, flere fantastiske flodkløfter og et stort udvalg af flora og fauna.

Sarek nationalpark, Sverige

Sarek nationalpark siges ofte at være Sveriges sidste sande vildmark, og dette område er absolut den mindst påvirket af menneskelig aktivitet. Den uspolerede robuste flade i det nordvestlige Sverige omfatter 100 smukke gletsjere, seks markante toppe, en række dybe dale og mere end en håndfuld kraftige elve.

Sarek nationalpark, Sverige
Sarek nationalpark, Sverige

Peak District, England

England er hjemsted for mange berømte smukke nationalparker men Peak District har nogle af de mest iøjnefaldende forskelligartede landskaber af dem alle. Den er indbegrebet af det engelske landskab med forrevne tinder, og parken er et populært sted for bjergbestigere, ryttere, mountainbikere, vandrere og dem, der bare er på udkig efter en smuk køretur. Med fløjlsagtige grønne bakker, kalkstenstenbrud, spændende huler og hypnotiserende søer, er der masser at holde naturelskere optaget.

Nationalparken Hohe Tauern, Østrig

Østrigs første nationalpark er også det største naturreservat i de europæiske Alper og er centreret omkring den smukke Hohe Tauern bjergkæde. Med næsten 40 særprægede og dramatiske tinder, er det et område, du er sandsynligvis sent vil glemme. Du vil opleve fremragende luftkvalitet, fantastisk udsigt og selvfølgelig masser af uspoleret natur.

Ecrins-nationalparken, Frankrig

Massif des Écrins er velsagtens et af de smukkeste bjergområder i de europæiske Alper. Det er et slående område, der består af alle landskaber, du ville forvente og mere til - søer, alpine græsgange, glaciale marker, høje bjergområder, sub-alpine skove, gletsche dale og høje tinder. Hold også øje med de vilde dyr, der kalder dette sted hjem, herunder ørne, stenbukke, murmeldyr, urfugle, og et par typer af lækatte.

Ecrins-nationalparken, Frankrig
Ecrins-nationalparken, Frankrig

Göreme Nationalpark, Tyrkiet

Berømt for sin "fairy skorsten", vulkansk klippeformationer og surrealistiske naturlige egens kaber, er dette sted et af de mest usædvanlige naturlandskaber i verden. Går helt tilbage til 4000 f.Kr., stammede formationerne fra en række vulkanudbrud og naturlig vejr erosion. Med en befolkning på omkring 2500, har den en traditionel, spirituel og mystisk luft.

Göreme Nationalpark, Tyrkiet
Göreme Nationalpark, Tyrkiet

Ingen kommentarer:

Send en kommentar