søndag den 13. oktober 2013

Natur, kultur og stemning i Irland

Irland er et af klodens enestående rejsemål, et overdådigt, funklende land langt mere berømt for summen af dens dele end for nogen specifik oplevelse eller attraktion. Dens landskaber er rå og ekstraordinære. Dens byer er animeret og meget sin egne. Dens historie - både gamle og moderne - er fulde af historier om modgang og forløsning. Bind alt dette sammen, er den irske karakter, en mytologiseret kombination af blåøjet bonhomie og bodega-drilleri: Der er god grund til planeten er fuld af irske pubber.

På nogle måder, faktisk kan det meget generelle fremtoning gør det svært at vide, hvor man skal begynde for besøgende. Elskelige Dublin falder naturligt som den mest populære første gang mulighed, skønt for alle hovedstadens statelige arkitektur og riverside charme, kun dels antyder, hvad den bredere landet har at tilbyde. Den virkelige ånd dagens nation kunne være op til debat - det er så tilbøjelige til at blive fundet i en Connemara landsby som et Cork gadebillede - men uanset, efter det er sjældent noget, men enormt underholdende.

Det er ofte sagt, at der er to side af Irland. Trods sine økonomiske problemer, er det 21. århundredes Irland en moderne destination, fuld af frisk kreativitet og lange afstemt til kosmopolitisk, corporate tænkning. Samtidig, selvfølgelig er det et eller andet sted rodfæstet i den stærkeste af traditioner, et land præget af humor, gæstfrihed og mere end de lejlighedsvise sene fortælling. Craic legende er generelt ikke svært at finde.

Med alt dette i tankerne, er det måske ikke overraskende, at Irland henvender sig til sådan en bred vifte af besøgende interesser. Dem, der søger forblæste vandreture, Celtic relikvier og violin - og sang på pubber vil være godt mæt, men så også vil dem, der søger på trendy gastronomi , familievenlige attraktioner eller smarte hoteller. Irland kan være relativt lille, men dens kulturelle betydning på verdensplan fortsætter med at være enormt, og det skyldes langt mere end blot en romantisk forestilling om, hvordan det plejede at være.

Irland i et billed (Dunguaire Castle)
Irland i et billed (Dunguaire Castle)
Der er yderligere fordele for landets kompakte størrelse. Kom rundt er normalt hurtig og ligetil, hvilket gør det nemt at dække mere end én region på en enkelt tur. Miste dig selv i en engelsk- normanniske borg en dag, gå en skyhøje klippe spor næste, derefter finde dig selv at nyde de sløv indre vandveje dagen efter. Eller få mest af jernbanenettet lufte ud af Dublin ved at kombinere tid i hovedstaden med en udflugt til Waterford, Galway City eller Cork.

Forskellige ikoner og billeder nyder tæt foreninger med Irland (se alt fra forrevne halvøer til pints af Guinness), men den virkelige skønhed af landet er det faktum, at det overskrider enhver kliché, at folk smider på det. Dets potentiale for eventyr - for real , blod-pumpende eventyr - er alt for ofte bliver overset, mens dem der bare ønsker at tage det roligt , mulighederne er rigelige. Det er ingen overdrivelse at sige, at landskabet her er nogle af de mest inspirerende i Europa, og den kultur, det spiller hjem til er så lagdelt, fascinerende og ligefrem givende som helst du vil komme på tværs.

Vigtige fakta om Irland

  • Geografisk område: 70.273 kvadratkilometer
  • Befolkning: 4,8 millioner ( 2013).
  • Befolkningstæthed: 68.1 per kvadratkilometer.
  • Hovedstad: Dublin

Ingen kommentarer:

Send en kommentar