fredag den 22. november 2013

Schwarzwald i Tyskland og dets kukure

Schwarzwald i Tyskland på grænsen mellem Frankrig og Schweiz i langt sydvestlige Baden Wuerttemberg, er et yndet rejsemål for turister. En vidunderlig blanding af vilde og romantiske landskaber, skove, enge, vinmarker, bakker, bjerge, søer, vandfald og varme kilder, det er spredt ud over med gamle brede overdækkede gårde, slotte, paladser, barokke kirker og klostre. Og det er berømt for det traditionelle træskærerarbejde, herunder Schwarzwald kukure, de udskårne træ pendul drevet ure, som, ved hjælp af små bælge og rør, markerer tid ved at efterligne lyden af en gøg og slå et slag.

Hvornår præcis den tradition for at lave kukure begyndte, er ikke rigtig kendt, selv om der er en 1629 beskrivelse af en tilhører til en prins kurfyrsten og 1650 musikalsk håndbog har en illustration. Men selv om det ofte siges det første kukure kom fra Schweiz, der er lige over grænsen, er Schwarzwald, hvor kukure industri blev etableret og udviklet i det 18. århundrede.

Lange og snefyldte vintre sammen med en rigelig forsyning af træer, endog i begyndelsen urets dele blev fremstillet af træ og gjorde foretagelse og udskæring af kukure en rentabel måde for landmænd og andre, hvis arbejde afhang af årstiderne, for at bruge vintermånederne. Da foråret kom de færdige ure ville blive solgt fra en vogn monteret på bagsiden af et medlem af familien, eller en hosekræmmer, som er kendt som Uhrentraeger "ur-transportør" ville bære den traditionelle kittel og hat stadig båret af nogle vejledninger i Schwarzwald, rejser rundt sælge dem dør til dør.

Oprindeligt brugte en urmager en uge til hvert ur, men ved 1780 hold af to allerede var i stand til at producere ti ure ugen, og ved midten af det 19. århundrede tre personer, to håndværkere og en lærling, kunne gøre 18 ure på samme tid. En form for masseproduktion havde udviklet i en branche, som 1808 var vokset til at involvere næsten 700 ur beslutningstagere og 600 ur sælgere.

Tyskland er gennemskåret med tema ruter fra den romantiske rute at underskrive indlæg af liv pave Benedikt XVI, og en af dem er Deutsche Uhrenstrasse, cirkulære 320 kilometer "German Clock Road", som starter og slutter i byen Villingen-Schwenningen, langs ruten udforske og fremhæve Schwarzwald uret gør traditioner og historie med workshops, museer, ur ansigtsmaling studier og verdens største kukur.

Det er en rejse gennem en verden af ure, men som det rejser gennem middelalderlige landsbyer og smukke områder i det centrale og sydlige Schwarzwald, samt den østlige kant af bjergkæden i Baar område, er det også en af de mest naturskønne af Tysklands ruter.

Titisee, Schwarzwald, Tyskland
Titisee, Schwarzwald, Tyskland
Der er det klare vand søen Titisee, menes at være opkaldt efter den romerske kejser Titus og dannet af gletsjeren fra Feldberg, en 1493 meter højdepunkt og en del af regionens lave bjergkæde. Den største naturlige sø i Schwarzwald, hundrede år siden var det en løsning af nogle få gårde, nu et populært kursted det slutter sig til regionens veletablerede termiske kilder, værdsatte siden romertiden og et center for kurophold og spa behandlinger for århundreder.

En lille flod løber fra Lake Titisee, "Gutach", og slutter sig til en anden danner skummende ”Wutach”, der bevæger sig gennem en slugt i et område, der har været et naturreservat siden 1928. En tretten kilometer lange sti passerer flora og fauna, der døde for længe siden andetsteds. 1200 sjældne arter er beskyttet, med alt fra mos og bregner til mere end hundrede forskellige slags fugle, 500 arter af sommerfugle og 1.000 forskellige biller.

Triberg, Schwarzwald, Tyskland
Triberg, Schwarzwald, Tyskland
Triberg en "billedbog"-agtig gamle by, ikke kun spektakulære vandfald, som gør mindeværdige baggrunde til den årlige advent julemarked, det er også muligt at se byens eneste tilbageværende urmager på arbejdspladsen. Han producerer en hel gøg ur selv, fra urets dele til fremstilling og udskæring af sin brune farvede sag.

Gamle skikke er stadig i live i hele Schwarzwald, herunder de traditionelle kostumer fra hele uret gør området, som ikke blot er en del af turistindustrien, men er også båret om søndagen, kristne helligdage og særlige lejligheder. Selvom Bollenhut, en hat dekoreret med store røde pomponer, er blevet et symbol på Schwarzwald officielt det tilhører kun tre landsbyer, Gutach, Kirnbach og Hornberg - Reichenbach, og de andre landsbyer har deres egen kostume.

Mens blot at foretage en ændring fra ure er der 14.000 "Kirschwasser" destillerier, de fleste håndværksmæssige, hvilket gør den sure kirsebær likør, som i århundreder har været en af distriktets speciale frugt snaps. Mens også oprindeligt lavet fra vilde kirsebær er det tyske godbid "Schwarzwaelder Kirschtorte", Schwarzwald Gateau, den herlige, hvis det er lavet korrekt, lagdelt kombination af chokolade, kirsebær og fløde.

Det slutter sig til andre regionale specialiteter, der skal findes på uret ruten, ligesom ægte Schwarzwald skinke. Krydret og hærdet som det var i de dage, når saltning eller ryge kød var den eneste kendte måde at bevare det til at vare hele vinteren, og passer perfekt til de traditionelle rugbrød, som stadig bagt i træfyrede ovne.

Schwarzwald og Deutsche Uhrenstrasse den tyske ur rute, fyldt med traditioner, historie, natur, termiske kilder og gammeldags kroer, og en fest for ikke kun for sindet, øjne og sundhed, men også appetitten.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar