fredag den 26. juli 2013

Det skal du se i Bukarest

Herastrau Park

I det tidlige 19. århundrede, gjorde high society i Bukarest deres promenader langs den pil omkranset Harestrau Lake. Et par årtier senere, at hele omgiver, blev udpeget en bypark. Pink, gul og røde roser hilser besøgende til denne park, og i en lille vinterhave, er friskplukkede blomster arrangeret dagligt i den rumænske stil. Hvælvede broer fører til en ø og den anden side af parken, hvor der er en bar, restaurant, sports-kompleks og robåde til udlejning. Der er også en færge over søen og ved siden af Village Museum, en sjov park med rutsjebaner og karruseller. Men området omkring parken holder endnu større skatte.

Gaderne mellem Bulevardul Mircea Eliade og Soseaua Kisileff indeholder ekstraordinært smukke huse (fra det 19. århundrede neoklassisk til det 20. århundredes kunst nouveau) og moderne luksus villaer med vedbend-dækkede altaner og udsøgte sten udskæring. Det er her, Bukarest elite engang boede - og stadig gør i dag.

Historic Centre Bukarest

De brostensbelagte gader mellem Calea Victoriei, Bulevardul Bratianu, Bulevardul Regina Elisabeta og floden Dîmbovita stadig omfatter Bukarests mest stemningsfyldte område og i stigende grad er hjemsted for en alternativ kultur klubber, barer, trendy kaffehuse og restauranter - mest livlige, når de spilder på den brostensbelagte gader (eller overhale tomme partier) i løbet af sommeren. På sit hjerte er det 15. århundrede Curtea Veche (Old Court), tilskrevet Vlad Tepes, der indeholder nogle få vægge, buer, gravstene og én restaurerede korintiske søjle. Næste dør er Bukarest ældste kirke, 16. århundrede Biserica Curtea Veche. Lige øst for her er den ældste kro, Hanul lui Manuc, Strada Franceza 62-64, som stadig er en billig hotel med en kælder restaurant og gårdhave cafe-bar.

Nord for her er Strada Lipscani, en gammel købmandsgård gade, hvor alt fra brudekjoler og håndlavede hatte til billige jeans sælges. Nær sin østlige ende er en lille gyde kaldet Hanul cu Tei, fyldt med antikvitetsforretninger. En blok syd for Strada Lipscani mod vest er Strada Stavropoleos hvor bemærkelsesværdige Biserica Stavropoleos kan besøges. Denne kirke, der blev afsluttet i 1724, kunne nemt kvalificere sig som byens smukkeste, ikke mindst fordi dens fresker og ikoner for nylig er blevet restaureret og det er omgivet af en fredfyldt klosterhave fyldt med forskellige antikviteter og 19. århundrede gravstene. Kirken er tegnet af Constantin Brancoveanu (1688-1714), en valakiske prins kendt for sine religiøse arkitektoniske resultater.

Palatul Parlamentului (Parlamentet i Bukarest)

Ceausescu største tåbelighed, begyndt i 1984, i første omgang at tage 20.000 arbejdere og 700 arkitekter til at bygge. Men på det tidspunkt diktatoren blev henrettet i 1989, kun havde det ydre og tre værelser er blevet færdig. Hvad er set fra gadeplan på Bulevardul Unirii er en 12-etagers monolit stiger 84m (276ft) over jorden, men det er næsten lige så dybt under jorden. Der er rygter om at afholde en nuklear bunker stor nok til at indeholde hele regeringen, selv om dens faktiske funktioner ikke er blevet afsløret. Inspireret af nordkoreanske kommunistiske arkitektur, som afspejlede Ceausescus politiske orientering, er det 330.000 kvm (3.552.090 sq ft) i området, og den næststørste administrationsbygning i verden (efter Pentagon). Beregnet til at huse kommunistiske parti kontorer, ministerier og statslige lokaler, er det nu sæde for Rumæniens Parlamentet hovedkvarter International Conference Centre og hjem til en overraskende edgy National Museum of Contemporary Art.
Parlamentet i Bukarest
Parlamentet i Bukarest

Regelmæssige 45 minutters guidede ture (på engelsk), fra Bulevardul Natiunile Unite fokus på 10 værelser, herunder 16 mio (52.5ft) Sala Unirii, bygget med et glidende loft, bred nok til en helikopter at komme ind. Efter en tur, overveje at besøge National Museum of Contemporary Art, nås ved en lang uret gåtur til indgangen på nordsiden af bygningen og en tur op i det eksterne glaselevator.

Piata Revolutiei (Revolutions pladsen)

Den 21. december 1989 80.000 mennesker flokkedes pladsen, angiveligt til støtte for præsident efter urolighederne i byen Timisoara, hvor Securitate anholdt en åbenhjertig præst. Men da Ceausescu optrådt på balkonen på det daværende centralkomiteen bygning (nu en del af den rumænske senat) folk begyndte at synge 'Ti-mi-SOA-ra, Ti-km-SOA-ra «og chok på Ceausescu ansigt udpegede det sande øjeblik i hans undergang - et øjeblik tv-transmitteret over hele Rumænien og senere verden.

Men er det heroiske 'folkets revolution' også menes at have været en inside job. Ceausescu og hans kone forsøgte at flygte i en helikopter fra taget, men at vide, at de var lave på brændstof, blev droppet i den rumænske grænse, hvorefter de blev hastigt prøvet og skudt på juledag.

En hvid, marmor plak på Senatet bygning peger til altan, afmærket med 'Glorie martirilor nostiri «(» Ære være vores Martyrs'), til minde om de dræbte i kampene. I midten af pladsen er en nyere tilføjelse, den temmelig grimme Rebirth Memorial (Momorialul Renasterii), bygget til at signalere Rumæniens håbefuld fremtid. Lige bag biblioteket, har en blok vest for Calea Victoriei, facaden af bygningen, der husede Securitate (Ceausescu hemmelige politi), blevet efterladt i sin ødelagte tilstand, og nu rammer de skinnende kontorer for rumænske Architecture Union.

Triumfbuen i Bukarest

Triumfbuen i Bukarest
Triumfbuen i Bukarest
Oprindeligt lavet af træ og bygget i 1922 i hyldest til rumænske soldater, der kæmpede i Første Verdenskrig, blev Bukarest helt egen Triumfbuen færdig granit i 1936. På 26m høj (85ft), giver det en fantastisk udsigt over byen for dem, der har udholdenhed til at forcere den indvendige trappe.

Ghencea Civil Cemetery

Nås med bus 384 fra Piata Unirii, omkring 3 km (1,8 miles) vest for parlaments-paladset, dette spænd-out, snarere uanseligt Kirkegården er et kig værd at se sine to mest berømte beboere: Nicolae og Elena Ceausescu, der blev henrettet af skydning på juledag 1989 efter den kommunistiske regering blev væltet. Parret lyver ikke ved siden af hinanden (Nicolae er ved række I-35 til venstre, Elena ved H-25 til højre).

Museum for Jødisk Historie

Rumæniens engang blomstrende jødiske samfund (nummerering end 750.000 ved starten af Anden Verdenskrig), er svundet ind til omkring 10.000. Der er et par interessante steder at se i det gamle jødiske kvarter Vacaresti, lige øst for det historiske centrum og nordøst for Piata Unirii. Det mest interessante er det jødiske museum, Mamulari 3, har til huse i midten af det 19. århundrede synagoge. Her udstiller dækker jødiske bidrag til rumænske historie og 350.000 rumænske jøder, der døde i koncentrationslejre under Anden Verdenskrig. Den sefardiske jødiske kirkegård ligger i den sydlige Bukarest nær Eroii Revolutieie metrostation.

Muzeul National de Arta (Nationalt kunstmuseum)

Selvom tragisk vandaliseret og plyndret under 1989 opstand har museet (inde i engangs-kongelige palads, bygget i 1812), nu er blevet nænsomt restaureret. Det bedste af tre separate samlinger, Gallery of Europæisk Kunst er en absolut skat indeholdende mange sjældent set mesterværker. Højdepunkter inkluderer Von Eyck korsfæstelse og Rembrandt, 16. og 17. århundrede spanske værker, heriblandt flere El Grecos, flamsk kunst, herunder en Rubens og fire flere værelser indeholder fransk skulptur og kunst op til det 20. århundrede. Af de to andre samlinger, er det bedste Gallery of rumænske Art, som byder på værker af landets mest berømte malere, herunder Nicolae Grigorescu som ofte afbildet rumænske bønder. Den lille tredje kollektion er skatte af romerske kunst.

Muzeul Satului (Bonde Museum)

Et par dusin bondehjem, lader, kirker og møller, der repræsenterer folkesprog landlige arkitektur, blev transporteret fra hele Rumænien, til en park på den vestlige side af Herastrau søen i det nordlige Bukarest. Bygget til at vise stolthed rumænske bønder i deres arbejde og hjem, er det open-air museum komme fra tidligere brande, med nyligt flyttet hjem og stykker - mange fra det 19. århundrede - der erstatter brandskadede dem. Blandt dem er rustikke træ kirker og høje-tag transsylvanske huse med smukt udformet helvedesild indeholder dagligdags tilbehør såsom redskaber, smør-junger, hø gafler, øl fustager og tøj.

Muzeul Taranului Roman (Romersk Bonde Museum)

Huse i et gigantisk 1912 palads lavet af røde mursten, denne eklektisk samling af bonde relikvier er en sammenstilling af religiøse og traditionelle håndværk og er så sindrigt vises (med fremragende engelske tekster vedrørende landdistrikterne funktionelle elementer til moderne skulptur), at udstillingen er et værk af kunst i sig selv. Håndlavede tæpper, keramik, værktøj og malede æg gnubber skuldre med rosenkranse, ikoner og træsnit, mens den intime stil af en temmelig seneste bonde køkken og skolestue fejrer æstetik enkelhed. Ovenpå en gruppe af mannequiner i bøndernes kostumer ligner de er ved at vågne op på ethvert tidspunkt og marchere tværs af lokalet. Dette museum er en perle for elskere af både folkemusik og moderne kunst og har også en fremragende gave shop, der sælger antikke tøj og tekstiler.

Patriarhia Romana (Rumænske patriarkalske katedral)

Patriarhia Romana (Rumænske patriarkalske katedral)
Patriarhia Romana (Rumænske patriarkalske katedral)
Næsten sløres af 1970'erne boligblokke, denne fantastiske 17. århundrede katedral, der ligger på en lille bakke med udsigt over den grå kommunistiske indbyggede Piata Unirii er den rumænske ortodokse kirke hovedkvarter. En fabelagtig fresko af den velsignede og de fordømte, stigende til himlen eller tumbling i helvede, pryder indgangen, samt den ældste ikonet på webstedet, skildrer protektor helgener Constantin og Helen (1665). Indvendigt udtryksfulde og smukt malede ikoner, indlejret i en udsøgt forgyldte altertavle, blænde øjet i dystre mørke. St Dumitru, Bukarest skytshelgen, ligger begravet i det venstre hjørne og tilbedere konstant klatrer trappen til hans helligdom at betale deres henseender.

Den militære Club

Denne storslåede neoklassiske mesterværk blev oprindeligt bygget i 1912 for at tjene de sociale, kulturelle og uddannelsesmæssige behov den rumænske hær. Banketter og officielle begivenheder stadig vært i balsale dag. Den væsentligste del af bygningen er ikke åben for offentligheden, men den overdådige restaurant og sommerterrasse er, og arkitektoniske interesseret kan beundre sine udendørsbrug.

Zambaccian Museum

Den armenske opkøber, Krikor Zambaccian, testamenterede sin intime samling af hovedsagelig impressionistiske malerier (herunder en af Constantin Brancusi tidligste skulpturer) til staten, i 1946, sammen med sin smukke bopæl. Den rumænske kollektionen er lille, men selektiv, med stor værker af nogle af landets mest kendte mestre. Ved den tid, du forlader, synes navne som Nicolae Grigorescu og Stefan Luchian lidt mindre fremmed. Den lille samling af værker af Picasso, Cézanne, Bonnard og Renoir ligger på øverste etage. Museet er nu en del af National Art Museum.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar