tirsdag den 16. juli 2013

Oplev det ægte Cuba Libre

Cuba er et land med fascination. En turbulent nyere historie, med en upopulær diktator væltet ved et pøbel af revolutionære, der gav verden to af sine mest ikoniske og dybt splittende galionsfigurer i Fidel Castro og Che Guevara, en urolig og ofte begivenhedsrigt forhold med sin store nabo i nord, og sundheds- og uddannelsessystemer, der sætter mange veludviklede nationer til skamme, fastholdt på trods af flere års hårde sanktioner.

Alt dette sæt mod en rig baggrund af fantastiske frodige landskaber, er den falmede glamour Havana, nu et UNECSO verdensarvsted, og de fortryllende rytmer salsa og mambo.

Under Batistas tid Cuba var et populært turistmål for sine kasinoer, strande og natklubber. Men da Castro greb magten i 1959, for en tid turistindtægter faldt næsten helt. I de senere år, men der har været en genopblussen af interesse i Cuba, som amerikansk fjendtlighed aftager sammen med Castros helbred. Hvis du planlægger et besøg, her er nogle entydigt cubanske oplevelser, du ikke vil gå glip af:

Det revolutionære spor

Følg i fodsporene på Castros 26 juli bevægelse, fra deres katastrofale landing på Playa Las Coloradas, at deres eventuelle hårdt tilkæmpede sejr i Havana. Trek gennem Escambray Mountains, som oplevede måneders guerilla kampe, og gennem Sierra Maestra til Castros jungle gemmested. Du kan også besøge Svinebugten, site af den berygtede mislykkedes amerikanske invasion. Undervejs vil du se mange historiske slagmarker, mindesmærker og museer dedikeret til krigere, der indgår Castro, hans bror Raul, som nu fører Cuba, og naturligvis den legendariske Ernesto "Che" Guevara.

Boksekamp

Amatør boksning er en national sport i Cuba, og en yderst populær form for underholdning. I virkeligheden omkring tyve procent af cubanske atleter er boksere. De dominerer den internationale scene, med en rig katalog over medaljer ved OL og andre turneringer. Selvom professionel boksning blev forbudt af revolutionen, er det ganske almindeligt at se ringene oprettet rundt om i landet, nogle gange i open-air, og tændstikker trækker store skarer.

Rom-smagning

Selvom rom allerede var udbredt i hele Caribien ved det nittende århundrede (især populære med engelske sejlere), var det en spanier, Don Facundo Bacardi y Maso, som raffineret og renset drik, skabe sin underskrift mærke. Siden rom er blevet en af Cubas største eksport med aficionados herunder retten i Spanien, og Ernest Hemingway, som nød at sætte rom i hans cocktails.

Baseball kampe

Baseball er Cubas nationale tidsfordriv, og spiller en rolle ikke bare socialt, men også politisk, siden den blev grebet af revolutionen som et eksempel på cubansk excellence. Derfor er kampe spilles ofte i andre lande at rejse velgørende midler til katastrofehjælp, eller at takke værdifulde handelspartnere. Fordi der er så mange amatørspillere af stor dygtighed, og lønningerne holdes kunstigt lavt i overensstemmelse med socialistiske idealer, desværre mange spillere forlader for de nordamerikanske ligaer, hvor de kan tjene store penge.

Old Havana

Old Havana, Cuba
Old Havana, Cuba
Den Vieja distriktet Havana er kendt for sin blanding af smukke art deco, neoklassiske og barok arkitektur og de pulserende scener på byens gader. Træd ind i skyggen for en stund at undslippe varmen og nyde en kølende mojito cocktail, mens salsa musik tager dig væk ...

Tobaksplantager

Sandsynligvis en af Cubas vigtigste tegner er dens berømte cigarer, og valserne er kendt som blandt de bedste i verden, regelmæssigt tager rundt i verden for at give demonstrationer. Det påstås, at før Kennedy indførte en embargo mod amerikanerne at købe cubanske cigarer (én, der stadig er på plads i dag), han sørgede for at han havde 1200 af dem leveret til Det Hvide Hus først! Du kan nyde en behagelig tur i en tobaksplantage gennem et selskab, såsom Grand American Adventures, at lære historie og traditioner bag en af landets mest kendte eksport.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar